ראשי

 

באדיבות משרד החינוך
צלם: אבי אוחיון לשכת העיתונות הממשלתית

פרופ' עידית דורון, חוקרת מהשורה הראשונה, פורצת דרך ומנהיגה בתחום הבלשנות התיאורטית והשמית, נפטרה מסרטן בגיל 68.

מחקריה הרבים מתפרשים כמעט על כל התחומים המרכזיים בבלשנות:מורפולוגיה, תחביר, סמנטיקה, פרגמטיקה, בהיבט הסִינכרוני - ובשנים האחרונות - גם הדיאכרוני. מאמריה הפכו אבני יסוד בתחומים אלה.

אהבתה הגדולה של עידית דורון לשפות שמיות באופן כללי, ולעברית בפרט, הובילה אותה לחקור בשנים האחרונות את התהוותה של העברית החדשה החל בתקופת התחייה ועד ימינו מבחינה בלשנית. תחילה עסקה בנושא במסגרת קבוצת המחקר "התהוות העברית החדשה" במרכז מנדל סכוליון, מרכז למחקר רב תחומי במדעי הרוח והיהדות באוניברסיטה העברית. לאחר מכן המשיכה את תנופת המחקר הזה בעזרת מענק מחקר מטעם האיחוד האירופי ERC "היווצרות העברית החדשה כמקרה-בוחן של אי-רציפות לשונית" שזכתה בו ב-2017.

במהלך הקריירה האקדמית שלה, הייתה פרופ' דורון בין מקימי התכנית ללימודי קוגניציה ואף עמדה בראשה, וכן כיהנה כראש החוג לאנגלית. היא כיהנה פעמיים כנשיאת איל"ת IATL - האגודה הישראלית לבלשנות תיאורטית, ולאורך השנים נמנתה בין יוזמיהן של קבוצות מחקר ופעילויות רבות בקהילה זו. בהמשך הייתה בין מקימי המרכז לשפה לוגיקה וקוגניציה (LLCC) באוניברסיטה העברית ואף בין מקימי התכנית המובנית לדוקטורט בבלשנות, המשותפת לאוניברסיטה העברית בירושלים ולאוניברסיטת תל-אביב, והמנהלת הראשונה שלה. היא הייתה חברה פעילה בשתי ועדות לחידושי מילים של האקדמיה ללשון העברית (הוועדה למונחי הלוגיקה והוועדה למונחי הבלשנות). ביטוי להוקרת הקהילה המדעית לפועלה ניתן לה בשנת 2016 כשהוענק לה פרס ישראל בחקר הבלשנות העברית והכללית.

עידית דורון הייתה מעמודי התווך של הקהילה האקדמית של הבלשנות התיאורטית הפורמלית בישראל, ופעלה רבות לביסוס הקשרים בין הקהילה הבלשנית התיאורטית הישראלית, הקטנה יחסית, והקהילה הגדולה בעולם.

היא העמידה דורות של תלמידות ותלמידים מצוינים, אשר רבים מהם כבר קנו לעצמם שם בעולם הבלשנות. היא הצטיינה בקידומם של בלשניות ובלשנים צעירים בשיתופי פעולה של הוראה ומחקר, וחנכה אותם בשבילי הידע המחקרי.

מחוץ לכותלי האוניברסיטה הייתה עידית חברה בקבוצת הטריאתלון של אס"א בירושלים, הרבתה להשתתף בתחרויות, והגיעה להישגים מרשימים.